23/3/11

JOHNNY SOCIETY

Σχολιάζοντας το μυθιστόρημα του Γιάννη Φαρσάρη
JOHNNY SOCIETY 

Ξεκινώντας το μυθιστόρημα του Γιάννη Φαρσάρη, έχεις αρχικά την εντύπωση πως διαβάζεις μια κοσμοπολίτικη, ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Γιάπη Johnny και τη ζωηρή και ασυμβίβαστη φοιτητριούλα Ιωάννα.
Όμως, η απόρριψη του έρωτα του από αυτήν και η κακοδαιμονία στο χώρο της εργασίας του, φέρνει την μεγάλη ανατροπή.
Μέσα σε λίγες μέρες, από στέλεχος μια διαφημιστικής εταιρίας με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, βρίσκεται άνεργος. Η διαπίστωση της προδοσίας από τον καλύτερο του φίλο, τον ωθεί στην αναθεώρηση του πιστεύω του και καταλήγει στην αποκοπή κάθε δεσμού από τον Επιχειρησιακό κόσμο, που μέχρι τότε πίστευε.
Η επαφή του Johnny με το καινούριο, “λαϊκό περιβάλλον”, του ανοίγει νέους ορίζοντες και διαπιστώνει, πως εκεί βρίσκεται ο ιδεατός του κόσμος. Μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, που καλλιεργεί, ανακαλύπτει τις ανώτερες αξίες των απλών αστών και δένεται μαζί τους. Τα κρυμμένα χειρόγραφα της πονεμένης ερωτικής ιστορίας του Μπάρμπα Γιάννη, του πεθαμένου ιδιοκτήτη της κατοικίας, όπου διαμένει, μετουσιώνονται σε έκδοση βιβλίου, με τεράστια απήχηση και κυκλοφορία, καθιστώντας τον διάσημο.
Μαζί με τον ανάπηρο φίλο του Τζο, δημιουργούν την παγκόσμια ιντερνετική κοινότητα των Γιάννηδων, σαν φόρο τιμής σε μια -προ τριάντα ετών- ιδέα του Μπάρμπα Γιάννη, που καταλήγει σε ένα “παγκόσμιο” πάρτυ των απανταχού Γιάννηδων την ημέρα της γιορτής τους. Εκεί οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, με επιστέγασμα το αντάμωμα και το δέσιμο του Johnny με την Ιωάννα.

Το μυθιστόρημα κρίνεται απόλυτα σύγχρονο και διαβάζεται άνετα, αφού η γλώσσα του Γιάννη Φαρσάρη είναι ρέουσα, με περιγραφική δεινότητα και αναφέρεται σε ανθρώπινους χαρακτήρες ιδιαίτερους, που σε κερδίζουν με την καλοσύνη και τον αυθορμητισμό τους. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, με πολλές ανατροπές, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου.
Πρόσθετη έκπληξη, που μας επιφυλάσσει ο Συγγραφέας, είναι η διάθεση του Johnny Society δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, για όσους επιθυμούν να τον διαβάσουν.

Χριστόφορος Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: